Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami i kremem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
ocet 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
mleko 1 litr
cukier 5 łyżek
grysik
masło 1 szt
czekolada gorzka
jabłka 1 kg
galaretka cytrynowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami i kremem

Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z octem. Do ubitych białek dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Lekko mieszamy ciasto. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 30 min. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Jabłka obieramy ścieramy na tarce duże oczka smażymy z cukrem. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy suchą galaretkę i mieszamy. Wykładamy jabłka na biszkopt - odstawiamy. Mleko zagotowujemy z cukrem dodajemy tyle grysiku aby powstała gęsta masa. Ugotowaną kaszkę odstawiamy. Masło ucieramy dodając po malutku grysik aż powstanie twarda ładna masa. Masę wykładamy na stężone zimne jabłka. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 23.09.2013 06:10
super wygląda
Ewa 22.09.2013 17:38
Apetyczne :)
Megg 22.09.2013 17:31
smaczne ciacho
Jusiaa 22.09.2013 17:06
świetne :)
babeczka007 22.09.2013 16:36
wyśmienicie wygląda !!
kokoszka
kokoszka 22.09.2013 16:26
pycha ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak