Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem i truskawkami
Odmierzam szklankę mąki i odbieram z niej 2 łyżki i dodaje 2 łyżki kakao w to miejsce.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem ,dalej ubijają dodajemy po jednym żółtku,potem mieszamy z mąką z proszkiem do pieczenia i kakao.Przelewam do formy (u mnie 21x32)i piekę.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
Krem:
Sypkie składniki rozetrzeć z jajkami i rozprowadzić w pół szklanki zimnego mleka.Resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy potem roztarte składniki i ugotować budyń ,ostudzić .
Truskawki podgrzać w rondelku, wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści odstawić .
Na pierwszą cześć biszkoptu wyłożyć połowę masy,na masie ułożyć wzdłuż 3 rzędy biszkopcików zostawiając pomiędzy rzędami odstępy,zalać tężejąca galaretka ,wstawić do lodówki.Gdy galaretka dobrze stężeje wykładamy na nią drugą cześć masy i drugi płat biszkoptu ,polewamy polewą .