Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami i galaretką
Przepis na:
- puszysty biszkopt
- ciasto z owocami i galaretką
- deser na zimno
Kroki postępowania
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
![Krok 1 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-z-truskawkami5-2.jpg)
Do ubitej piany dodaj po żółtku i delikatnie mieszaj mikserem.
![Krok 2 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-z-truskawkami6-2.jpg)
Na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj kilka kropli aromatu waniliowego - miksuj jak najkrócej. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36 x 25 cm. Wstaw do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt.
![Krok 3 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-z-truskawkami7-2.jpg)
W 3/4 szklanki mleka rozpuść budyń truskawkowy, mąkę oraz cukier. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony płyn i gotuj budyń.
![Krok 4 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-z-truskawkami8-2.jpg)
Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Utrzyj masę do momentu, aż będzie idealnie gładka i zmieni kolor na jaśniejszy.
![Krok 5 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-z-truskawkami9-2.jpg)
Przełóż masę na biszkopt i rozrzuć na niej umyre i odsączone truskawki - lekko je wgniatając. Wstaw ciasto do lodówki.
![Krok 6 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-z-truskawkami10-2.jpg)
Galaretki przygotuj wg przepisu na opakowaniu i lekko tężejące wylej na ciasto - ponownie wstaw do lodówki.
![Krok 7 - Biszkopt z truskawkami i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/biszkopt-z-truskawkami11-2.jpg)