Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 20 gram
woda letnia 125 ml
cukier 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 4 sztuki
białko 4 sztuki
masło 60 gram
mąka gryczana 200 gram
mąka pszenna 130 gram
sól 1/2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

(zmodyfikowany przepis z bloga http://magda-silverteaspoon.blogspot.com/)

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, wsypać cukier i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ubić białka na sztywno. Zmiksować mąkę gryczaną i pszenną z mlekiem, żółtkami, masłem, solą do czasu aż nie będzie w masie grudek. Dodawać do masy po łyżce sztywnego białka, wszystko starannie mieszając (nie miksując). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie masa powinna co najmniej podwoić swoją objętość.
Smażyć placuszki na patelni na odrobinie oleju lub masła. Włóż je do żeliwnego garnka i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika, by nie wystygły.
Podaj z łososiem wędzonym, posiekanym szczypiorkiem, ćwikłą z chrzanem, kwaśną śmietaną wymieszaną z chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 02.11.2012 20:46
smaczne
DOROTA/PATI197799 22.10.2012 22:09
bardzo lubię bliny
Lemon 18.10.2012 18:04
pyszne
agnieszka214 18.10.2012 18:00
apetycznei sie prezentuja
Mati3 18.10.2012 17:23
pysznie
fijolek91 18.10.2012 17:02
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak