Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Boczek pieczony w piekarniku

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczne i pachnące upieczone w piekarniku mięso. Dobre na stół i dobre na kanapki ze świeżego pieczywa.

Składniki:

Boczek pieczony

boczek surowy 2.2 kilograma
ząbki czosnku 8 ząbków
ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
majeranek 3 łyżki
sól i pieprz 2 szczypty
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w piekarniku

Domowa wędlina dla całej rodziny? Ten boczek na kanapki sprawdzi się idealnie! Jest aromatyczny, kruchy i pełen smaku. Spróbujcie go w tej wersji. 

Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Czosnek ok 6 ząbków przeciskamy przez praskę i nacieramy nim kawałki boczku (boczek miałam w dwóch kawałkach). Ziele angielskie rozkruszamy albo mielimy i oprószamy mięso. Mięso obsypujemy też majerankiem i obkładamy połamanymi liśćmi laurowymi. Przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godz. do lodówki(można na noc).

Mięso po wyjęciu z lodówki zostawiamy na ok 20 min w temperaturze pokojowej.

Mięso oczyszczamy z liści laurowych i przekładamy do blaszki albo naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy ok 90- 110 min w 180 stopniach.

Inne sposoby na boczek:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak