Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowa tarta z kremem z białą czekoladą
250 g mąki
125 g margaryny
1 żółtko jaja
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
krem:
300 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
3 łyżki mielonych migdałów
300 g borówek
kilka jeżyn
Ze składników: mąki, margaryny,żółtka ,łyżki cukru pudru oraz szczypty soli zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w rozgrzanym do 200 C piekarniku na złoty kolor ok 15-20 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.Śmietanę ubić. Serek maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować borówkami i jeżynami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.