Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Brzoskwiniowe ślimaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
mąka 2 szkl
cukier 1 łyżka
mleko 3/4 szkl
masło 15 dag
szczypta soli
cukier puder 4 łyzki
jaja 2
Farsz:
brzoskwinie 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowe ślimaczki

Droźdze rozetrzeć z łyżką cukru, mleka i mąki. Odstawić, rozpuścić masło i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem pudrem,Pozostałą mąkę przesiej dodaj kogiel mogiel , rozczyn resztę ciepłego mleka , sól i wyrób ciasto . Przykryj ściereczką , odstaw w ciepłym miejscu . Farsz: brzoskwinie obrać, muszą być one miękkie. Widelcem rozdrabniamy je . Gdy ciasto zacznie powiększać się , szybko zagnieć jeszcze raz , rozwałkuj na posypaną mąką stolnicę o grubości centymetra . Posmaruj masę brzoskwiniową.zwiń w rulon jak makowiec . Ostrym nożem pokrój w średnio grube plastry . Ostrożnie nanieś je na szeroką blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ułóż w sporej odległości od siebie . zostaw na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Piecz 20 min w temp 180 stopni .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 14.10.2013 18:10
pyszny deserek!
halina17 14.10.2013 16:00
Co ma być w składnikach 1 szkl mak czy 1 szkl mąka, bo w składnikach brak mąki.
gosia56 14.10.2013 14:35
napewno pyszne
Lis 14.10.2013 14:13
bardzo apetyczne:)
Ania84 14.10.2013 13:52
brzoskwiniowe drożdżówki idealne do popołudniowej kawki
Gotuj z Misiem 14.10.2013 13:49
Z brzoskwiniami jeszcze nie robiłem. Trzeba będzie spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak