Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, białko. Wyrobić elastyczne ciasto, a potem długo wyrabiac, by ciasto było dobrze napowietrzone.
Odłożyć do miski, do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić objętość.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Zrobić masło ziołowe: miękkie masło wymieszać w dużą ilością zmiażdżonego czosnku i drobno posiekanym koperkiem, odstawić, ale nie do lodówki.
Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i z wyrośniętego ciasta uformować podłużne bagietki, ponownie zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 15 minut.
Po tym czasie każdą bagietkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i każdą bagietkę delikatnie naciąć.
Wstawić do piekarnika i piec aż do zarumienienia, czyli około 10-15 minut.
Upieczone bagietki od razu wyjąć z piekarnika i ponacinać ostrym nożem wszerz na skos (jak na zdjęciu) i do każdego nacięcia nakładać nożem solidną ilość masła czosnkowego.