Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenno-orkiszowe
1 jajo roztrzepane z łyżeczką mleka lub wody - do posmarowania
i ziarno do posypania - sezam, słonecznik, mak, kminek,pestki dyni, itp.
Do miski wrzucić drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki i zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. (do podwojenia objętości).
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. (ja zrobiłam 8 - 100 gramowych bułek). Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wrosły. Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec 12-15 minut.
Smacznego:)