Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z jagodami
Przepis krok do kroku:
Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Bułeczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-jagodami-10-2.jpg)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz ubite z cukrem i cukrem waniliowym jajka, dodajemy pozostałe letnie mleko i wyrabiamy ciasto rękami.
![Krok 2 - Bułeczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-jagodami-11-2.jpg)
![Krok 3 - Bułeczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-jagodami-12-2.jpg)
Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
![Krok 4 - Bułeczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-jagodami-13-2.jpg)
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na części. Na każdej części nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem. Brzegi ciasto dokładnie zlepiamy formując bułeczki.
![Krok 5 - Bułeczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-jagodami-14-2.jpg)
![Krok 6 - Bułeczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-jagodami-15-2.jpg)
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut.
![Krok 7 - Bułeczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-jagodami-16-2.jpg)
![Krok 8 - Bułeczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-jagodami-17-2.jpg)