Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z wiśniami
Kroki postępowania
Do miski przekładam drożdże, dodaję 6 łyżek mleka letniego, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier szczyptę. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Bułeczki z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-wisniami1-2.jpg)
Przekładam na deskę podsypaną mąką zagniatam ponownie i dzielę na nieduże kawałki, które rozciągam palcami.
![Krok 2 - Bułeczki z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-wisniami2-2.jpg)
![Krok 3 - Bułeczki z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-wisniami3-2.jpg)
![Krok 4 - Bułeczki z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-wisniami4-2.jpg)
![Krok 5 - Bułeczki z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-wisniami5-2.jpg)
W misce łączę mąkę z masłem na końcu dodaję cukier. Kruszonkę zagniatam palcami nie za długo bo cukier się rozpuści. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół aż się zarumienią.
![Krok 6 - Bułeczki z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-wisniami6-2.jpg)