Przepis i sposób przygotowania na: Bułki dyniowe
Kroki postępowania
Do misy robota wlać mleko, dodać dynię i pokruszone drożdże, zmiksować blenderem. Dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin przykryte ściereczką.
![Krok 1 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe8-2.jpg)
Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki: cukier, sól, jogurt, olej
![Krok 2 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe9-2.jpg)
![Krok 3 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe10-2.jpg)
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść.
![Krok 4 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe11-2.jpg)
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.
![Krok 5 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe12-2.jpg)
Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe13-2.jpg)