Przepis i sposób przygotowania na: Bułki dyniowe
Kroki postępowania
Przeciąć dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Pokroić dynię na mniejsze kawałki i obrać ze skóry.
Włożyć dynię do garnka i zalać niewielką ilością wody.. Gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut, lekko odparowując wodę, aż będzie miękka.
Zmiksować lub utłuc na puree,
Można przechowywać w zamrażarce w woreczkach do mrożenia.
Jeśli puree będzie zbyt rzadkie, należy lekko odlać wodę.
Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka zrobić zaczyn.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z płynnym zaczynem przelać do przesianej mąki.Dodać resztę składników i wyrobić dość gęste ale elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe1-2.jpg)
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.
![Krok 2 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe2-2.jpg)
Piec w 180 C około 20-25 minut.
![Krok 3 - Bułki dyniowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-dyniowe3-2.jpg)