Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne z makiem
Mleko podgrzać z cukrem, jak będzie ciepłe ale nie gorące zestawić z ognia i dodać drożdże, mieszać do ich rozpuszczenia. W misce z mąką zrobić miejsce na kubek z drożdżami i wstawić go tam.
Przykryć i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie połączyć rozczyn z mąką i wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie plastyczne. Ja w połowie wyrabiania dodałam jeszcze 2 łyżeczki masła.
Z ciasta uformować kulę, włożyć je do miski, przykryć ściereczką, ustawić na garnku z ciepłą wodą i pozostawić do wyrośnięcia , około 1 godzina.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ugnieść je jeszcze ok minuty a potem odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki (jeśli ciasto się lepi ręce zwilżyć letnią wodą.
Bułki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką śmietany i oprószyć makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 180st Czas pieczenia około 20- 25 minut, aż staną się rumiane.
Bardzo smaczne bułeczki śniadaniowe ze świeżutkim domowym masełkiem.
Przepis znalazłam na blogu Dorotki:
http://smakuje.blox.pl/2013/01/Bulki-z-makiem.html