Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki cytrynowe na słodko-kwaśno
Gotowe woreczki umieścić na blaszkach do pieczenia ciast i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić termostat na 170*C i pięć do miękkości.
Pozostawić do ostygnięcia, obrać że skórek i zetrzeć na dużych oczkach tarki w grube wiórki albo na szatkownicy w paseczki.
Buraczki umieścić w dużej misce, połać olejem i posolić do smaku.
Z wyszorowanych 1-2 cytryn zetrzeć skórkę.
Ze wszystkich cytryn wyciągnąć sok i zanotować z cukrem oraz stratą skórką, aż do rozpuszczenia - w ostateczności można dolać nieco wody. Gorącym syropem zaparzyć buraczki i dokładnie wymieszać.
Buraki wstawić do lodówki na całą noc, a po schłodzeniu spróbować i ew. posolić lub dodatkowo zakwasić.
Tak przygotowanymi buraczkami napełnić półlitrowe słoiki i zapasteryzować.