Przepis i sposób przygotowania na: Chałka
Kroki postępowania
żółtko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach.
![Krok 1 - Chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka37-2.jpg)
![Krok 2 - Chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka36-2.jpg)
![Krok 3 - Chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka33-2.jpg)
![Krok 4 - Chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka34-2.jpg)
![Krok 5 - Chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka35-2.jpg)
![Krok 6 - Chałka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka32-2.jpg)