Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na żytnim zakwasie
cały przygotowany, wyrośnięty zaczyn
150g mąki pełnoziarnistej (również użyłam 3 zbóż)
200g mąki pszennej tortowej
140ml letniej wody
1 łyżka soli
Wieczorem wymieszać ze sobą składniki zaczynu i odstawić je w przykrytej ściereczką misce na 12 godzin.
Następnego dnia wymieszać ze sobą gotowy, przepracowany zaczyn i wodę, dodać mąki i wyrobić ciasto. Na samym końcu wgieść sól. Zagniatać ciasto około 10 minut, aż będzie jednolite i będzie z łatwością odchodziło od dłoni.
Włożyć ciasto do wyprószonej mąką miski, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić i znów odstawić na godzinę.
Ciasto wyrobić i włożyć do oprószonego mąką koszyka do wyrastania i pozostawić na 2-3 godziny, aż podwoi objętość.
Piekarnik nastawić na 240 stopni, na jego spodzie położyć blachę i wlać 2 szklanki wody. Kiedy się nagrzeje delikatnie przełożyć chleb na blachę, oprószyć go mąką i dowolnie naciąć.
Wstawić blachę z chlebem do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20-25 minut - będzie upieczony, kiedy uderzony drewnianą łyżką wyda "głuchy" dźwięk.
Wyjąć chleb z piekarnika i położyć go na kratce by całkowicie wystygł.