Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z marchewką
Kroki postępowania
Zaczyn:
składniki zaczynu zmieszać wieczorem, dnia poprzedniego i odstawić pod przykryciem.
Marchew (waga po obraniu) zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wrzucić do misy robota. Dodać wodę.
![Krok 1 - Chleb na zakwasie z marchewką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-marchewka1-2.jpg)
Wsypać sól i wlać zaczyn.
![Krok 2 - Chleb na zakwasie z marchewką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-marchewka2-2.jpg)
Wsypać mąkę pszenną, orkiszową i żytnią. Na koniec dodać siekane orzechy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
![Krok 3 - Chleb na zakwasie z marchewką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-marchewka3-2.jpg)
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł. 20cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 4 - Chleb na zakwasie z marchewką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-marchewka4-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 5 - Chleb na zakwasie z marchewką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-marchewka5-2.jpg)