Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z pestkami dyni i prażoną cebulką Zewy
W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać.
Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać.
W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zosatwić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.