Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy pomidorowy z okarą
Kroki postępowania
W rondelku połączyć sok pomidorowy, serwatkę sojową, okarę, miód i olej.
Podgrzewać, stale mieszając - na końcu dodać przyprawy i zioła.
Temperatura mieszaniny powinna być niewiele wyższa od temperatury ciała.
W środku zrobić dołek i wlać drożdże.
Na końcu dolać mieszaninę soku pomidorowego i okary.
Zarobić ciasto, przełożyć na oprószony mąką blat i zagniatać, podsypując pozostałą mąką, aż ciasto osiągnie sprężystą konsystencję.
Ponownie przełożyć ciasto do miski, posypać mąką orkiszową i nakryć ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować bochenek - włożyć do przygotowanej brytfanki i nakryć pokrywką.
Pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut, aż podrośnie.
Nagrzać piekarnik do 190*C.
Piec kolejne 40 minut.
Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku na 10-15 minut, następnie wyjąć chleb na kratkę i ostudzić.