Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno jaglany na zakwasie Zewy
Do misy robota wlać wodę, dodać zakwas i cukier i wymieszać.
Jeżeli zakwas jest młody można dodać odrobinę drożdży.
Potem wsypać obie mąki wymieszane z sola i wyrabiać ciasto hakiem 10 minut.
Naczynie zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Może to zająć kilka godzin.
Gdy podwoi objętość przełożyć ciasto do wysmarowanego olejem i wysypanego mąką garnka ceramicznego, zakryć folią i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ciasto posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną wody i posypać złotym lnem.
Chleb piec 15 minut w 220 stopniach a potem 45 w 200 ( w zależności od piekarnika /)
Upieczony wystudzić na kratce i dopiero wtedy kroić.