Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Shrek Zewy
Obie mąki i jęczmień wymieszać z solą, wsypać do miski.
Wlać do mąki resztę wody, wyrośnięty zaczyn i olej i wyrobić ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem, najlepiej zakryć ściereczką i poczekać aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte odgazować, kilka razy wyrobić składając na trzy i uformować bochenek na kształt naszego naczynia.
Zakryć ciasto oprószone mąką czystą ściereczką i znowu zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bochenek rośnie naczynie żaroodporne posmarować olejem i wstawić do piekarnika i nagrzać go do 230 stopni.
Potem ostrożnie wyjąć je z piekarnika, szybko oprószyć dno mąką a bochenek naciąć ostrym nożem i szybko umieścić go w naczyniu.
Zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Piec 30 minut w 230 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić