Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chleb z miodem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 600 gram
woda ciepła 300-350 mililitrów
drożdże świeże 20 gram
oliwa 2 łyżki
sól 1 1/2 łyżeczki
miód akacjowy 3-4 łyżki

Porada

Chleb można posypać mąka przed wstawieniem do piekarnika - będzie się lepiej prezentował po upieczeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z miodem

Drożdże rozetrzeć z wodą, miodem i łyżką mąki. Odstawić całość na 15 minut w ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą, oliwą i rozczynem. Wyrabiać ok. 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładko odejdzie od ręki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Wyrośnięte ciasto należy kilka razy ugnieść w celu odgazowania. Uformować bochenek, naciąć wierzch w kratkę, ułożyć na wyściełanej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ścierka i odstawić na kolejne 15 minut.
Piec 40-50 minut w 200 stopniach, aż skórka na chlebie odpowiednio się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak