Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie
Kroki postępowania
Wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać składniki i odstawić na około 12 godzin.
![Krok 1 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ziarnami-i-blonnikiem-na-zakwasie1-2.jpg)
Do misy wsypać obie mąki, sól oraz sezam i słonecznik. Siemię lniane i babkę płesznik zmielić w młynku do kawy. Wsypać do misy.
![Krok 2 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ziarnami-i-blonnikiem-na-zakwasie2-2.jpg)
Dodać wodę i cały zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na około 3 godziny, aż podwoi objętość.
![Krok 3 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ziarnami-i-blonnikiem-na-zakwasie3-2.jpg)
Po tym czasie ciasto odgazować i zagnieść.
![Krok 4 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ziarnami-i-blonnikiem-na-zakwasie4-2.jpg)
Przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3 godziny.
![Krok 5 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ziarnami-i-blonnikiem-na-zakwasie5-2.jpg)
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 50 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ziarnami-i-blonnikiem-na-zakwasie6-2.jpg)