Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chlebek bakaliowy na wodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 300 g
mąka pszenna typ 480 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
mąka orkiszowa typ 2000 250 g
słonecznik łuskany 100 g
siemię lniane 2 łyżki
orzechy nerkowca 75 g
rodzynki królewskie 100 g
morele suszone 200 g
sól 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
woda letnia 1 litr

Porada

Brak przekroju chlebków wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bakaliowy na wodzie

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski wszystkie mąki i wymieszać.
Krok 1 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
2
Do mąk dosypać słonecznik łuskany, siemię lniane oraz orzechy nerkowca, znowu wymieszać.
Krok 2 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
3
Dodać rodzynki królewskie i pokrojone na mniejsze części morele.
Krok 3 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
4
Wsypać sól, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 4 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
5
Wsypać cukier brązowy.
Krok 5 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
6
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
Krok 6 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
7
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 7 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
8
Dokładnie wymieszać, pozostawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Krok 8 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
9
Potem ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze przez 15 minut.
Krok 9 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
10
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 10 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
11
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto
12
Smacznego !
Krok 12 - Chlebek bakaliowy na wodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 19.06.2016 09:13
Pyszne pieczywo :)
Wacław 07.06.2016 11:16
na pewno pyszny chlebuś :-)
Alex_M 07.06.2016 06:30
fajne chlebki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak