Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek mieszany ze słonecznikiem
Przepis na chleb mieszany z dodatkiem łuskanego słonecznika i cebulki prażonej polecam każdemu kto szuka przepisu na domowe pieczywo. Jest szybki i prosty do przygotowania, zawsze wychodzi i smakuje nawet solo lub posmarowany masłem. Polecam!
Kroki postępowania
Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, cukier, drożdże i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto przez około 5 minut na wolniejszych obrotach i przez około 5 minut na szybkich. Na samym końcu dodajemy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, bez grudek.
![Krok 1 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chlebek-mieszany-ze-slonecznikiem-i-prazona-cebulka1-2.jpg)
Misę okrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
![Krok 2 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chlebek-mieszany-ze-slonecznikiem-i-prazona-cebulka2-2.jpg)
Przekładamy ciasto do wysmarowanych foremek.
![Krok 3 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chlebek-mieszany-ze-slonecznikiem-i-prazona-cebulka3-2.jpg)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy 50 minut. Kilka razy w ciągu pieczenia spryskuję środek piekarnika i chleby wodą.
![Krok 4 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chlebek-mieszany-ze-slonecznikiem-i-prazona-cebulka4-2.jpg)
Upieczone chlebki wyciągamy z pieca i wyjmujemy z foremek. Spód chleba powinien po uderzeniu wydać głuchy dźwięk. Przekładamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego!
![Krok 5 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chlebek-mieszany-ze-slonecznikiem-i-prazona-cebulka5-2.jpg)