Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek w kształcie róży na słodko
1/2 puszki masy krówkowej
2/3 szklanki posiekanych orzechów
W mleku z wodą (ciepłym) rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski wrzucamy resztę składników, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt i ostrym nożem wycinamy mniejsze kwadraciki. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę masy i posypujemy odrobiną orzechów. Jeden kawałek złożyć na pół, zlepić brzegi, zwinąć jak różyczkę i ułożyć na środku formy do pieczenia (24cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pozostałe kawałki złożyć na pół i układać dookoła małej różyczki. Tak ułożony chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem lub masłem i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Pieczemy około 40minut w temp 180st.
* jeśli nie macie to pomińcie i dodajcie ciut więcej mąki.