Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki pieczone na grillu
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną nam podczas pieczenia. Placki otrzepujemy z nadmiaru mąki.
4. Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układamy na grillu i pieczemy, (ja piekłam na grillu węglowym). Chlebki często obracamy, żeby wyrosły i w środku nie były surowe. Po około 10-15 minutach powinny być gotowe. Starajmy się, żeby były ładnie zrumienione. Dla pewności można oderwać kawałek chlebka i sprawdzić czy jest upieczony, jeśli nie to należy jeszcze potrzymać na grillu.
5. Gotowe podajemy i życzę smacznego.