Przepis i sposób przygotowania na: “CHŁOPSKI SERNIK NA ZIMNO” Z TRUSKAWKAMI, BORÓWKAMI, ŚWIEŻĄ MIĘTĄ I SOSEM WINNO-TRUSKAWKOWYM
100 g truskawek kroimy na drobniejsze kawałki i karmelizujemy z łyżką cukru. Podlewamy winem, dodajemy sok z limonki i stale mieszając gotujemy aż lekko zgęstnieje, ale tak, żeby pozostały nam kawałki owoców.
Resztę truskawek (100g) kroimy w plasterki, borówki przekrajamy na pół. Na talerzu układamy podstawę z plasterków truskawek i na nich kładziemy ausztycher lub inną foremkę do ułożenia sernika. Do ausztychera wkładamy połowę naszej masy sernikowej, układamy kolejno warstwę borówek, listków mięty i plasterki truskawek. Nakładamy drugą część sernika układamy resztę borówek i polewamy całość wcześniej zrobionym sosem winno-truskawkowym.
Możemy przybrać talerz truskawkami, miętą lub co tylko wyobraźnia nam podpowie. Deser banalny w wykonaniu, a smak zniewalający.