Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chrust

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
żółtko jajek 3 szt
sól 1 szczypta
śmietana 18 proc 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać ze śmietaną w środku zrobić dziurkę i dodać żółtka
Krok 1 - Chrust foto
2
Następnie dodać szczyptę soli proszek do pieczenia i spirytus. Zagnieść ciasto.
Krok 2 - Chrust foto
3
Ciasto rozwałkować cienko podsypując jak najmniejszą ilością mąki.
Krok 3 - Chrust foto
4
Rozwałkowane ciasto pociąć na paski szerokości 3 cm a długości 15 cm
Krok 4 - Chrust foto
5
Każdy pasek przekroić na środku na ok 5 cm i przewlec
Krok 5 - Chrust foto
6
Faworki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor .
Krok 6 - Chrust foto
7
Usmażone układać na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.
Krok 7 - Chrust foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 12.04.2015 18:22
ale smakowicie wygląda, dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak