Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciastka z galaretką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 120 g
cukier puder 100 g
cynamon Prymat 1 łyzeczka
jajko 1 szt
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
cukier wanilinowy 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z galaretką

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i cynamonem. Dodajemy twarde masło. Nożem kroimy masło na mniejsze kawałki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie aluminiową i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i studzimy. Na stolnicy podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowyjemy ciasto. Foremką lub szklanką wykrawamy kółka. W połowie kółek mniejszą foremką w tym samym kształcie wykrawamy mniejsze kółka.
Krok 1 - Ciastka z galaretką foto
2
Zlepiamy 2 cistka, z dziurką i bez dziurki na dolne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. Upieczone i ostudzone ciastka wkładamy na 15 minut do lodówki.
Krok 2 - Ciastka z galaretką foto
3
Po wyjęciu powstałe zagłebienia napełniamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zastygnie można posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciastka z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 19.04.2013 20:30
dobre do swojskie
Danost 11.02.2013 07:18
pyszne
tomek18 21.12.2012 21:27
lubimy bardzo :D
olkaaa 22.08.2012 15:20
bardzo fajne
bercik1 06.08.2012 00:21
Domowe ciastka są najlepsze na świecie.
sylwia / sytofala 05.08.2012 20:48
rewelacja w prostocie :)
Magula 05.08.2012 07:05
Są pyszne, polecam!!
ben-ka 04.08.2012 23:25
muszą być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak