Przepis i sposób przygotowania na: Ciastko petitka
Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia , łączymy z masą białkową, nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 40 - 50 min w 180 stopni.
Forma o średnicy 26/30
Po upieczeniu studzimy , kroimy na 2 blaty,
W gorącej wodzie, rozpuszczamy żelatynę.
Krem śmietankowy;
Śmietanę ubijamy dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.
Do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Śmietanę wkładamy do lodówki.
Masa budyniowa ;
Z mleka odlewamy 1/2 szklanki gdzie rozmieszamy budyń waniliowy, resztę mleka gotujemy do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cały czas mieszając studzimy i to samo robimy z budyniem czekoladowym.
Masło dzielimy na dwie części jedną część miksujemy z budyniem waniliowym a drugą z budyniem czekoladowym .
Spodnią część biszkoptu wkładamy do formy smarujemy masą kajmakową , nakładamy petitki, które smarujemy masą kajmakową, nakładamy masę budyniową waniliową znowu petitki , masa budyniowa czekoladowa petitki na które nakładamy cienką warstwę masy kajmakowej na masę krem śmietankowy
Ciasto polewamy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.