Przepis i sposób przygotowania na: Ciastko sękaczek
Kroki postępowania
250 gram mąki pszennej
100 gram krupczatki
250 gram masła (opcjonalnie margaryny)
1 łyżka cukru waniliowego
90-100 gram drobnego cukru
2 jaj + 1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy odstawić na ok.30 minut do lodówki Rozgrzewamy piec do ok. 190 stopni. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki (standardowej wielkości) wyłożone pergaminem.Pieczemy kolejno po ok.15-20 minut- do zrumienienia. Studzimy.
2 kg jabłek- najlepiej szara reneta
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
2-3 żółte/pomarańczowe galaretki
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach.Przekładamy do garnka dodajemy masło i dusimy pod przykryciem-mieszając od czasu do czasu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretki i opcjonalnie cukier- jeśli masa będzie baaardzo kwaśna. Dokładnie mieszamy zagotowujemy i studzimy.
250 gram drobno posiekanych orzechów
100 gram cukru brązowego
1 łyżka cukru kryształu
3-4 łyżki mleka
3 łyżki miodu
120 gram masła
Składniki na masę orzechową przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na wolnym ogniu -aż masa zacznie się robić o lekko karmelowej konsystencji. ok 15 minut.Studzimy