Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe
Kroki postępowania
Dojrzałe, prawie brązowe obrane banany gniotę widelcem na papkę. Jeśli owoce nie są miękkie, można je zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
![Krok 1 - Ciasto bananowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-bananowe-z-dojrzalych-bananow4-2.jpg)
![Krok 2 - Ciasto bananowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-bananowe-z-dojrzalych-bananow2-2.jpg)
Do masy dodaję stopniowo mleko i mąkę oraz zgniecione banany. Pod koniec ciasto mieszam ręcznie, gdyż jest dosyć gęste.
Do ciasta na tym etapie można dodać bakalie: orzechy, rodzynki, morele itp. obtoczone wcześniej w mące.
![Krok 3 - Ciasto bananowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-bananowe-z-dojrzalych-bananow3-2.jpg)
Formę keksową o długości ok. 30cm wykładam papierem do pieczenia, a brzegi, gdzie nie ma papieru smaruję lekko masłem, by po upieczeniu łatwiej wyjąć ciasto z formy.
Przelewam ciasto do formy i piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 50 minut do godziny, w trakcie pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone w środku.
![Krok 4 - Ciasto bananowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-bananowe-z-dojrzalych-bananow1-2.jpg)
![Krok 5 - Ciasto bananowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-bananowe-z-dojrzalych-bananow0-2.jpg)