Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bardzo cytrynowe
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania wsypać porcjami cukier i połączyć całość. Żółtka także ubić. Wlewać cienkim strumieniem do piany z białek i miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Dosypać mąkę i już łyżeczką delikatnie połączyć całość.
Wylać ciasto na blaszkę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec do momentu zarumienienia się wierzchu biszkoptu.
Wyjąć z piekarnika, następnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i wystudzić.
Nasączenie:
Podane składniki wymieszać ze sobą do połączenia i nasączyć wystudzony biszkopt.
Krem:
Do 0,5 szklanki wody dodać budynie i żółtka i dobrze wymieszać Resztę wody i sok z cytryny wlać do garnka. Wsypać cukier i zagotować. Do gotującej wody wlać cienkim strumieniem budyń, cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Wystudzić, a wystudzony zmiksować z masłem na gładki krem.
Pianka:
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzić, ale nie doprowadzić do ich stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem wlać galaretkę. Połączyć szybko całość aby się nie zważyło ani nie zrzedło.
Polewa:
Rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i cukier, podgrzewać aż do połączenia składników. Przestudzić.
Na nasączony biszkopt należy wylać krem, równo rozsmarować. Na krem nałożyć piankę i wstawić do lodówki na ok 40 minut. Kiedy pianka stężeje całość przykryć herbatnikami i polać wystudzoną polewą.