Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z bananem i galaretką
2. Po upieczeniu biszkopt delikatnie zrzuć na podłogę równomiernie z wysokości 40 cm. wtedy biszkopt nie opadnie.
Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty.
Wykorzystałam jedną część biszkoptu na deserek, a drugą część własnie na to ciasto.
Galaretkę zrobić według opisu na opakowaniu tylko z mniejszą ilością wody.
Odłożyć do lekkiego stężenia.
Banany obrać ze skórek, odciąć końcówki a następnie pokroić w plasterki.
Masa śmietankowo - serowa;
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem a następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną oraz serkiem Ricotta.
Upieczony spód biszkoptu nasączyć kawą rozpuszczalną.
Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć krem śmietankowo - serowy.
Ciasto włożyć na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąc z lodówki.
Na cieście porozkładać pokrojone plasterki bananów i zalać tężejąca galaretką.
Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.