Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z kremem
Ciasto wystudzić przekroić na 2 placki cieńszy, który będzie na spodzie i grubszy, który będzie pokrojony w paski szerokości 1 cm.
Żelatynie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać ( dokładnie ). Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał na nim kożuch.
Pozostała żelatynę zalewamy zimną wodą( niewielką ilością ), a następnie podgrzewając rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i pod koniec cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
Do zimnego budyniu stopniowo małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, dobrze połączyć.
Grubszy placek w paski o szer. 1 cm, natomiast cieńszy smarujemy delikatnie kremem, na kremie układamy paski ciasta w odległości 1 cm od siebie, przestrzenie pomiędzy paskami wypełniamy kremem, na kremie znowu ułożyć pozostałe paski ciasta naprzemiennie z dolną warstwą, a wolne przestrzenie wypełniamy kremem.
Całe ciasto delikatnie smarujemy pozostałym kremem. Ciasto oprószamy kakao.