Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto budyniowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g
margaryna 150 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek 2 szt
skórka pomarańczowa 2 łyżki

masa

twaróg zmielony 1 kg
puree z dyni 1,5 szklanki
margaryna 250 g
cukier 0/5 szklanki
jajko 1 szt
budyń śmietankowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowe

Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.

W międzyczasie przygotowujemy ser.

W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy do niej cukier, twaróg, puree z dyni, jajko oraz budyń (sam proszek).

Mieszamy do połączenia składników i doprowadzamy do zagotowania.

Cały czas mieszając gotujemy ok.2-3 minuty.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części (80% i 20%).

Większą część rozwałkowujemy i wykładamy spód formy o średnicy 26 cm.

Na ten spód wylewamy ser z dodatkami.

Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy ozdobne ciasteczka i układamy je na serze.

Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 26.08.2014 17:29
pięknie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak