Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto chałwowo-czekoladowe
Biszkopt*: białka (7) ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka mieszamy z odrobiną cukru i octem, wlewamy do ubitych białek, delikatnie łączymy. Dodajemy stopniowo przesiane mąki z kakao i proszkiem oraz olej. Mieszamy lekko. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut - sprawdzamy patyczkiem. Chłodny biszkopt przecinamy na 2 blaty.
Masa chałwowa: żółtka (4) i mąkę ucieramy z połową porcji mleka (1/4 szklanki), resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy masę żółtkową i energicznie mieszamy. Gotujemy chwilę na gęsty budyń - cały czas mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z chałwą, dodajemy po łyżce wystudzonego kremu cały czas miksując.
Masa czekoladowa: jajka (3) ubijamy na parze z cukrem. Kiedy z jajek powstanie gęsta, jasna piana zdejmujemy je z pary i ubijamy aż wystygną. Dodajemy kakao i roztopioną czekoladę. Miksujemy. Miękkie masło ucieramy z zimnym kremem.
Biszkopt smarujemy masą chałwową, na to wykładamy beziki (lekko wciskając je w masę), bezy smarujemy masą czekoladową (zostawiając nieco do posmarowania wierzchu ciasta), przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy wierzch masą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
*Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej będzie go przekroić