Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich cukier waniliowy oraz część cukru zwykłego i ubijamy na sztywną pianę. Resztę cukru dodajemy stopniowo w trakcie ubijania. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę kukurydzianą (ewentualnie ziemniaczaną), mąkę pszenną i mieszamy wszystko na najmniejszych obrotach !!!! Przekładamy do formy, której dno wyłożone jest jedynie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie. Po ostudzeniu delikatnie oddzielamy boki od ścianek formy, odstawiamy do góry dnem i ściągamy papier.
Poncz:
Wszystkie składniki mieszamy razem i nasączamy biszkopt.
MASA BUDYNIOWA:
Sok z cytryny, 1 szklanka wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy, gotujemy do momentu zagęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy zimny budyń (!!!). Dokładnie ucieramy. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt i wkładamy do lodówki.
PIANKA CYTRYNOWA:
Galaretkę mieszamy w 1 szklance gorącej i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ciągle miksując dodajemy tężejącą galaretkę i wylewamy na masę budyniową. Na wierzchu układamy herbatniki, jeden obok drugiego.
LUKIER:
Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem pudrem na gładką masę (dodajemy taką ilość cukru aby masa była gęsta ale nie smarowna). Przygotowanym lukrem smarujemy herbatniki. Odstawiamy do lodówki do "przegryzienia".