Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po żółtku z cukrem, cały czas ubijamy. Dodajemy olej.
Mąkę mieszamy z kakaem i startym na grubych oczkach ciastkiem, a także proszkiem. Dodajemy do ubitych jaja, lekko mieszamy, wylewamy do formy 23cmx33cm i pieczemy ok 20 -25 min w tem. 180st.
![Krok 1 - Ciasto czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowe19-2.jpg)
Z kawy, wody i alkoholu robimy poncz, zimnym namaczamy jedną spodnią część biszkoptu i zostawiamy tez na II część biszkoptu
![Krok 2 - Ciasto czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowe20-2.jpg)
Cukier wsypujemy na patelnię, czekamy aż się rozpuści i zbrązowieje, dolewamy wrzącą wodę, mieszamy, następnie alkohol, czekamy aż wszystko się połączy i lekko studzimy, nawilżamy biszkopty.
![Krok 3 - Ciasto czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowe21-2.jpg)
Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy razem ze śmietanką 36 %, aż całość się połączy, odstawiamy do wystudzenia.
MASA BIAŁA :
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku.
Część zostawiamy do dekoracji
![Krok 4 - Ciasto czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowe22-2.jpg)
![Krok 5 - Ciasto czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowe23-2.jpg)
![Krok 6 - Ciasto czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowe24-2.jpg)
POLEWA ; do garnka dajemy wszystkie składniki, mieszamy aż się połączą na gładką masę, mozna mikserem sobie przyspieszyć.
Ciepłą wylewamy na ciasto.
Z pozostawionej kremówki, robimy dekoracyjne rozetki, ja sobie dodatkowo białą masę wymieszałam z odrobiną kawy rozpuszczalnej.
![Krok 7 - Ciasto czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowe25-2.jpg)