Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-owsiane
Kroki postępowania
Płatki owsiane zalewamy gotującym się mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Do zaparzonych płatków dodajemy masło oraz połowę cukru trzcinowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
![Krok 1 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowo-owsiane1-2.jpg)
Orzechy siekamy dość grubo, czekoladę siekamy na średnie kawałki.
![Krok 2 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowo-owsiane2-2.jpg)
Jaja ubijamy z drugą połową cukru. Do ubitych jaj, stopniowo dodajemy wystudzone płatki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, mieszamy. Do masy dodajemy 2/3 posiekanych orzechów oraz posiekaną czekoladę.
![Krok 3 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowo-owsiane3-2.jpg)
Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów. Zaleca się piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (ja piekłam 70 minut do suchego patyczka).
![Krok 4 - Ciasto czekoladowo-owsiane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-czekoladowo-owsiane4-2.jpg)