Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe à la chałka z kajmakiem i śliwkami
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Wsypać przesianą mąkę z solą, dodać jajka, resztę cukru, mleka, aromat rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać stopione masło i wyrabiać z 10 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić, podzielić na dwie części, na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, posmarować masą kajmakową i ciasno zawinąć w roladę.
Drugą część również na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, rozłożyć połówki śliwek i ciasno zawinąć w roladę.
Ciasta włożyć do foremek keksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzany na 180 stopni C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia w formach.