Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe z truskawkami
# 5 dkg drozdzy
# 1 szklanka mleka
# 1 jajko
# 1 żółtko
# szczypta soli
# ok, 5-6 łyzek cukru
# cukier waniliowy
# 3 łyżki marg. Kasi
# 3 łyżkimleka do rozczynu
# ok. 1/2 kg truskawek
# 3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdze zozetrzeć w miseczce z 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do dołeczka zrobionego w mące , przyprószyc mąką i zostawić w cieplym miejscu aż drożdze się wyruszają.Truskawki opłukać odszypułkować i położyć na ręczniku kuchennym aby nie były zbyt mokre.Do podrośniętego rozczynu dodać jajko, żółtko, szczyptę soli , ciepłe mleko, rozpuszczoną margarynę ,resztę cukru, cukier waniliowy i zamięsić ciasto aż stanie się gładkie i lśniące. Jeśli byłoby zbyt gęste należy dodać troszkę mleka ( zależy z jakiej mąki robimy i jaką ma wilgotność).Ciasto przykrywamy sciereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętośc zagniatamy raz jeszcze i rozwałkujemy na grubość ok 2 cm . to jest porcja na większą blachę taka typową z piekarnika . Ciasto zostawiamy do podrośnięcia a następnie ukladamy na nie truskawki. Każdą truskawkę umoczyć w cukrze pudrze i dopiero kłaść na ciasto . Trusawki posypać kruszonką. Kruszonka: pół szklanki cukru pudru, pół szklanki mąki i tłuszczczu tyle aby się rozkruszało w dłoni. Ja dodaję jeszcze łyżeczkę amoniaku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 *C i piec do zrumienienia się ok 40 minut .