Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto Kantyczka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 250 g
cukier 2 szkl
jajko 8 szt
mąka pszenna 2,5 szkl + 2 łyzki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
mak 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
biszkopty okrągłe 300 g
dżem porzeczkowy 2 słoiczki ( lub 2 słoiki powideł śliwkowyc

Polewa

masło 5 łyzki
cukier 3 łyzki
kakao 3 łyżki
mleko 3 łyżki
wiórki kokosowe kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kantyczka

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrem na gładki puch , wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto Kantyczka foto
2
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywna pianę.
Krok 2 - Ciasto Kantyczka foto
3
Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej dodać suchy mak, a do trzeciej dodać 2 łyżki mąki.
Krok 3 - Ciasto Kantyczka foto
4
Do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 39x24 cm, wyłożyć ciemne ciasto, biszkopty i jeden dżem.
Krok 4 - Ciasto Kantyczka foto
5
Na dżem wyłożyć ciasto makowe, biszkopty, dżem z drugiego słoiczka oraz jasne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 50 minut. Masło roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepła polewą polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 5 - Ciasto Kantyczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 09.07.2017 11:45
Pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak