Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kremowe z kiwi i ananasami
Kroki postępowania
5 jajek
10 dkg cukru
15 dkg orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyk: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie bułkę tartą, orzechy oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
5 jajek
10 dkg cukru
5 dkg mąki
3 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyk: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
6 białek
10 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyk: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Przekładamy: troszeczkę kremu pozostawiamy na wierzch ciasta, a resztę kremu dzielimy na 4 części. Placek kakaowy smarujemy jedną częścią kremu.