Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić na 2 blaty.
![Krok 1 - Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-makowe-z-waniliowym-serkiem-i-porzeczkowa-nuta1-2.jpg)
Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać.
![Krok 2 - Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-makowe-z-waniliowym-serkiem-i-porzeczkowa-nuta2-2.jpg)
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu.
![Krok 3 - Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-makowe-z-waniliowym-serkiem-i-porzeczkowa-nuta3-2.jpg)
Składanie ciasta:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy waniliowej, przykryć drugim blatem makowym i posmarować resztą masy waniliowej, na wierzchu posypać uprażonymi płatkami migdałów.
![Krok 4 - Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-makowe-z-waniliowym-serkiem-i-porzeczkowa-nuta4-2.jpg)