Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mokka
Kroki postępowania
Foremkę kesówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać kawę rozpuszczalną, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając, a następnie dolać ekstrakt waniliowy. Ciągle ucierając dodać stopioną czekoladę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, przyprawę „Pięć smaków”, sodę i sól.
Do maślano-czekoladowej mieszaniny dodawać na przemian sypkie składniki (w 3 porcjach) i wrzątek (w 2 porcjach).
Ciasto przelać do foremki i piec 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec przez kolejne 20 min. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając go, zostawić ciasto na 15 min.
Ostudzić przed wyjęciem z foremki.
Pozostałą czekoladę ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z czekoladowym kremem. Schłodzić.
Przepis z programu "Na słodko"(z drobnymi zmianami)