Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Pijany kokos"
Kroki postępowania
CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.
![Krok 1 - Ciasto "Pijany kokos" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-pijany-kokos1-2.jpg)
MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.
![Krok 2 - Ciasto "Pijany kokos" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-pijany-kokos2-2.jpg)
PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
![Krok 3 - Ciasto "Pijany kokos" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-pijany-kokos3-2.jpg)