Przepis i sposób przygotowania na: ciasto słonecznikowe
Kroki postępowania
Białko ubić na sztywną pianę dodać cukier ubić i dodać żółtko i ponownie ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sito i dodać delikatnie miksując. Dodać wrzątek. Całość wylewamy na blachę 40x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w temperaturze 160 stopni. Ostudzić, przekroić na dwa płaty.
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, śmietanę ubić, dodać cukier puder. Gdy galaretka tężeje, miksujemy ze śmietaną. Dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i mieszamy drewnianą łyżką.
Margarynę rozpuszczamy na patelni, wysypujemy słonecznik i cukier waniliowy i smażymy na złoty kolor. Jedną część biszkoptu smarujemy masą śmietankowo-brzoskwiniową i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę krówkową. Na masę wyłożyć słonecznik. Smacznego!